"Encyklopedia fotografii cyfrowej" Tima Daly
0
World Press Photo 2004 w Warszawie - relacja
15 czerwiec 2004
W Warszawie rozpoczęła się wystawa fotografii nagrodzonych w konkursie World Press Photo 2004. Fotograficzny zapis wydarzeń ubiegłego roku zdominowany został przez zdjęcia z najbardziej gorących konfliktów, ale znalazło się także miejsce na ciekawe reportaże, których nie znajdziemy na pierwszych stronach gazet.
0
Konopka i Dziworski na Festiwalu w Łodzi
28 maj 2004
Zakończony w minioną niedzielę III Międzynarodowy Festiwal Fotografii w Łodzi obfitował w wystawy. W mieszczącej się w Łódzkim Domu Kultury Galerii FF obejrzeliśmy między innymi obszerne ekspozycje prac Bogdana Konopki ("Jesień w Pekinie") i Bogdana Dziworskiego ("1/250 sek."). Dwa jakże różne spojrzenia na fotografię, które mimo swej odmienności coś łączy.
0
Album Bogdana Konopki "De rerum natura"
6 maj 2004
Nakładem wrzesińskiego wydawnictwa Kropka ukazał się właśnie album Bogdana Konopki. Zatytułowany "De rerum natura" tomik ukazuje różne oblicza tego twórcy i z pewnością będzie gratką dla miłośników fotografii autora "Szarego Paryża".
0
"Tradycyjny i cyfrowy Pentax System" Pawła M. Kazimierczaka
20 kwiecień 2004
Na rynek trafiła właśnie kolejna publikacja ze znanej serii Foto Kuriera, w której prezentowane są systemy małoobrazkowe (ale nie tylko) najważniejszych producentów. Tym razem trafiło na firmę Pentax i jej fotograficzne propozycje. Napisana przez Pawła M. Kazimierczaka, bogato ilustrowana książka "Tradycyjny i cyfrowy Pentax System" ma 164 strony i kosztuje ok. 30 zł. Zapraszamy do przeczytania naszej recenzji.
0
"Dziewczyny z granicy snu" Tadeusza Wijata
3 kwiecień 2004
Nakładem Łódzkiego Towarzystwa Fotograficznego ukazał się niedawno album Tadeusza Wijata "Dziewczyny z granicy snu". Obszerna retrospektywa dorobku artysty to zbiór czarno-białych aktów.
0
"Mały atlas mojego miasta" Myszkiewicza i Zjeżdżałki
31 marzec 2004
Trafiła w nasze ręce malutka książeczka, która powinna zainteresować nie tylko miłośników fotografii, ale też japońskiego haiku. Pochodzący z Wrześni poeta Marcin Myszkiewicz i fotograf Ireneusz Zjeżdżałka połączyli siły, żeby stworzyć tomik "Mały atlas mojego miasta".
0
"Fotografia cyfrowa: ćwiczenia praktyczne" wydawnictwa Helion
27 styczeń 2004
Recenzujemy nową pozycję na polskim rynku podręczników fotograficznych zatytułowaną "Fotografia cyfrowa: ćwiczenia praktyczne" wydaną w przez wydawnictwo Helion, a napisaną przez Łukasza Oberlana. Publikacja ta jest przeznaczona dla początkujących adeptów fotografii, którzy zaczynają robić zdjęcia cyfrówkami.
0
"Fotografia cyfrowa. Praktyczny przewodnik"
12 listopad 2003
Przedstawiamy recenzję książki "Aparaty cyfrowe. Praktyczny przewodnik", wydanej przez wydawnictwo Helion w listopadzie 2002 roku. Licząca sobie ponad 330 stron publikacja to napisany przystępnym językiem poradnik dla ambitnych amatorów fotografii cyfrowej.
0
ZORKA Project - "Laski"
0