Aparaty
OM System OM-5 Mark II – nowe funkcje i ergonomia, ta sama cena
World Food Photography Awards (wcześniej znane jako Pink lady Food Photographer of the Year) nagradza najlepsze zdjęcia kulinarne już od ponad 10 lat. Przy okazji najnowszej edycji konkurs zmienił nazwę, by podkreślić światowy zasięg wydarzenia.
Do tegorocznej edycji zgłoszono ponad 10 tys. zdjęć, które rywalizowały ze sobą w 25 kategoriach daleko wykraczających poza typową fotografię kulinarną. Zamiast nagradzania zdjęć jedzenia - choć takie też tu się zdarzają - konkurs od zawsze skupia się bardziej na całej otoczce i kulturze towarzyszącej branży kulinarnej. Efektem jest różnorodna galeria pokazująca bardzo szerokie podejście do tematu, w którym nie brakuje miejsca na zdjęcia reportażowe czy nawet krajobrazy.
„Te nagrody pokazują siłę fotografii w opowiadaniu niesamowitych historii o jedzeniu z całego świata” - mówi Dave Samuels, dyrektor marki Tenderstem Bimi Broccolini i główny sponsor konkursu. „Bez względu na to, jak zmienia się świat, jedzenie pozostaje w centrum naszego życia. Te niezwykłe zdjęcia przypominają o fundamentalnej roli, jaką odgrywa ono w społecznościach — łącząc ludzi poprzez uprawę, gotowanie, jedzenie, świętowanie i przetrwanie.”
Fot. Xiaoling Li, "The Elderly Having Delicious Food", 1. miejsce w konkursie / World Food Photography Awards 2025
Głównym zwycięzcą World Food Photography Awards został chiński fotograf Xiaoling Li ze zdjęciem "The Elderly Having Delicious Food". Fotografia wykonana została w starożytnym miasteczku Shuangliu w prowincji Syczuan.
„Starsze panie na zdjęciu tworzą tak zwaną ‘formację Bramy Smoka’,” mówi Xiaoling Li. „To wyrażenie używane w Chinach na określenie sąsiedzkich spotkań przyjaciółek, które gromadzą się, by porozmawiać, poplotkować i podzielić się historiami. Jedzą słynną syczuańską przekąskę - sajgonki. Jedzenie daje tym ludziom radość; cieszą się pięknym i szczęśliwym życiem.”
„Idealne zdjęcia na obecne czasy” - mówi Caroline Kenyon, założycielka World Food Photography Awards. „To pięknie skomponowane ujęcie pokazuje radość rozkoszowania się dobrym jedzeniem w gronie prawdziwych przyjaciół. Radość, jaką czerpią ze swojego towarzystwa, jest wręcz namacalna - to mocna odpowiedź dla tych, którzy ciągle chcą nas podzielić. Kolor, kompozycja, różnorodność wyrazów twarzy, gdy jedna z pań z determinacją kontynuuje jedzenie - trudno nie poczuć się podniesionym na duchu, patrząc na to zdjęcie.”
Fot. Maja Kowalczyk, nagroda w kat. Jamie Olivier Youth Prize (12 and under) / World Food Photography Awards 2025
Miło nam poinformować, że na podium tegorocznej edycji stanęła młoda fotografka z polski Maja Kowalczyk, która zwyciężyła w kategorii Jamie Oliver Youth Prize (dla uczestników poniżej 12. roku życia) zdjęciem marchew zebranych z przydomowego ogrodu. "Najbardziej lubię wyrywać marchewki, bo nigdy nie wiadomo, jaki kształt i rozmiar kryje się pod ziemią" - mówi Maja. "To zawsze niespodzianka!"
Oprócz niej, fotografowie z polski zdobyli także dwa wyróżnienia: w kategorii Tiptree Cake Award (Diana Kowalczyk) i Champagne Taittinger Food for Celebration (Roger Kołomłocki).
Fot. Diana Kowalczyk, "Easter Cakes", wyróżnienie w kat. Tiptree Cake Award / World Food Photography Awards 2025
Fot. Roger Kołomłocki, "Champagne", wyróżnienie w kat. Champagne Taittinger Food for Celebration / World Food Photography Awards 2025
Poza tym jury nagrodziło także 33 najlepsze zdjęcie ze wszystkich kategoriach konkursowych. Najlepsze kadry możecie obejrzeć w poniższej galerii.
World Food Photography Awards (wcześniej Pink Lady® Food Photographer of the Year) to wiodący konkurs celebrujący fotografię kulinarną. Pomysł na stworzenie konkursu zrodził się z pragnienia, by tętniąca życiem dziedzina fotografii kulinarnej otrzymała należne jej uznanie. Dzięki ponad 25 kategoriom, co toku stara się podkreślać znaczenie fotografii jedzenia w różnych kontekstach - poprzez celebrację talentu, umiejętności i kreatywności jej twórców.Założony w 2011 roku, przez blisko 15 lat działalności otrzymał ponad 100 000 zgłoszeń z blisko 100 krajów świata.
Więcej informacji znajdziecie na stronie worldfoodphotographyawards.com.