Miesiąc Fotografii w Krakowie 2007 - relacja
0
"Nikon. System tradycyjny i cyfrowy" - recenzja książki
8 luty 2007
Do naszej redakcji trafiła książka opisująca jeden z najbardziej popularnych systemów na rynku. Publikacja "Nikon. System tradycyjny i cyfrowy" ma być w założeniu kompendium wiedzy zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych użytkowników systemu Nikona.
0
Przewodnik po fotograficznym Berlinie - część 2
22 styczeń 2007
Szukając podstaw do uznawania Berlina za stolicę światowej sztuki współczesnej, natrafimy na pewno na instytucje wspierające rozwój sztuki współczesnej poprzez odpowiednio dobrany program wystaw, projektów i programów rezydenckich dla artystów. Wiele z tych instytucji powstało jako prywatne i niezależne finansowo ośrodki, które z czasem stały się respektowanymi na całym świecie centrami sztuki.
0
"Wielka księga fotografii" - recenzja
29 grudzień 2006
Późną jesienią upływającego właśnie 2006 roku ukazała się w naszym kraju "Wielka księga fotografii" wydana przez National Geographic. Licząca 400 stron publikacja już na pierwszy rzut oka robi duże wrażenie. Jeśli dodamy do niego dość atrakcyjną cenę i znakomitą markę NG, oczekiwania jeszcze wzrosną. W naszej recenzji postaramy się odpowiedzieć czy "Wielka księga" im sprostała. Zapraszamy.
0
Przewodnik po fotograficznym Berlinie - część 1
13 grudzień 2006
W pierwszej części fotograficznego przewodnika po Berlinie prezentujemy muzea specjalizujące się w fotografii oraz te, w których w ostatnim czasie pojawiły się większe wystawy fotograficzne. W kolejnych częściach opowiemy o najważniejszych instytucjach oraz galeriach poświęconych fotografii.
0
Bogdan Konopka "Beijing Opera - work in progress" - recenzja
29 lipiec 2006
Wystawie Bogdana Konopki "Beijing Opera - work in progress" towarzyszy bardzo ładnie wydany katalog. Jednak wspólne dzieło Galerii Bielskiej BWA i Wydawnictwa Kropka to nie tylko pamiątka z ekspozycji, ale pełnoprawna autonomiczna publikacja.
0
Kenia Foto Safari 2006 - relacja z wyprawy
12 lipiec 2006
W ostatnich dniach czerwca uczestnicy zapowiadanego przez nas fotograficznego safari wrócili z Kenii do Warszawy. Pasjonaci fotografii dzikiej, egzotycznej przyrody przywieźli mnóstwo zdjęć z najpiękniejszych parków narodowych Kenii. Prezentujemy relację i zdjęcia jednego z uczestników wyprawy.
0
Międzynarodowy Festiwal Fotografii w Łodzi 2006 -  relacja
23 maj 2006
MFF 2006 Do 21 maja 2006 roku odbywał się Międzynarodowy Festiwal Fotografii w Łodzi. W tegorocznym programie pojawiły się nowe pozycje, takie jak aukcja fotografii, przegląd portfolio i wystawa retrospektywna. O tym, czy warto było odwiedzić Łódź, piszemy w naszej relacji z festiwalu.
0
Miesiąc Fotografii w Krakowie 2006 - relacja
17 maj 2006
Tegoroczny Miesiąc Fotografii w Krakowie to ponad pięćdziesiąt wystaw, z czego niemal połowa w programie głównym. Gościem specjalnym była węgierska ekspozycja "Budapest Feeling". Również tutaj mogliśmy po raz pierwszy zobaczyć pełną wersję wystawy "Teraz Polska". Czy jednak atrakcji nie jest zbyt wiele? Jak wygląda organizacja festiwalu? O tym wszystkim w naszej subiektywnej relacji z części programu.
0
"Czeska Fotografia XX wieku" - korespondencja z Pragi
0