Jak zrobić ładne zdjęcie brzydkiemu jedzeniu? - warsztaty fotografii kulinarnej

Jak zrobić ładne zdjęcie brzydkiemu jedzeniu? - warsztaty fotografii kulinarnej
Akademia Fotografii wraz z marką Batida zapraszają do wzięcia udziału w warsztatach fotografii kulinarnej, prowadzonych przez specjalistę w tej dziedzinie - Rafała Meszkę. Warsztaty obejmują 32 godziny zajęć i rozpoczynają się już w najbliższą sobotę, 12 września 2015 roku.
Fotografowanie jedzenia stało się jednym z najpopularniejszych trendów w mediach społecznościowych. Ciężko obecnie odwiedzić Facebooka bądź Instagrama nie natrafiając przy okazji na atrakcyjne zdjęcia potraw. "Świat oszalał na punkcie zdrowego odżywiania, a przede wszystkim dobrego jedzenia, podanego w apetyczny sposób. Naprędce przygotowane śniadanie czy pięknie podany obiad w restauracji ma wyglądać dobrze na zdjęciu, wabić kolorami i kształtem. Jak grzyby po deszczu wyrastają coraz to nowe blogi i vlogi kulinarne, telewizyjne programy poświęcone gotowaniu, bijące rekordy popularności portale z przepisami". - mówią organizatorzy Warsztatów Fotografii Kulinarnej.
fot. Rafał Meszka
Dzięki zajęciom organizowanym przez Akademię Fotografii, każdy będzie mógł nauczyć się robić takie zdjęcia, aby nawet najmniej atrakcyjne potrawy, jak karp w galarecie czy bigos, nabrały smakowitej formy. Warsztaty poprowadzi specjalizujący się w fotografii kulinarnej Rafał Meszka. Fotograf w współpracuje m.in z magazynem KUKBUK, a na swoim koncie ma nagrody w konkursach Grand Press Photo i National Geographic.

Warsztaty fotografii kulinarnej to 32 godziny lekcyjne, podzielone na 8 cześci:

  • Wprowadzenie do fotografii kulinarnej
  • Kompozycja - zajęcia praktyczne w studio
  • Zdjęcie prostej potrawy - zajęcia praktyczne w studio
  • Zdjęcie trudniejszej potrawy - zajęcia praktyczne w studio
  • Jedzenie i wnętrze - zajęcia praktyczne
  • Jedzenie i człowiek - zajęcia praktyczne
  • Postprodukcja zdjęć kulinarnych - zajęcia praktyczne w pracowni komputerowej
  • Podsumowanie i omówienie prac

Zajęcia będą odbywały się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, co dwa tygodnie w soboty i niedziele, w godzinach 10:00-16:00. Warsztaty startują już w najbliższą sobotę, 12 września 2015 roku. Zapisów można dokonywać do piątku, 11 września, Koszt uczestnictwa w kursie wynosi 690 zł. Partnerem wydarzenia jest obchodząca jubileusz 25-lecia na polskim rynku, Batida. Cukiernia przygotuje słodkie i słone propozycje do dyspozycji uczestników kursu.

Więcej informacji o warsztatach fotografii kulinarnej znajdziecie na stronie akademiafotografii.pl.

Tłumacz i fotograf, codziennie selekcjonuje dla Was porcję najciekawszych newsów ze świata fotografii. Zafascynowany nowymi technologiami, choć woli fotografować analogiem. Prywatnie niespełniony snowboardzista i spełniony tata.

 
Komentarze
Polecane artykuły
George Eastman Museum udostępnia serię filmów poświęconych największym przełomom w fotografii. Pozycja obowiązkowa!
14 Sie 2018
Jeżeli kiedykolwiek zastanawialiście się jak długą drogę fotografia przeszła od czasów camery obscury aż do dzisiaj, zobaczcie dokumentalną serię stworzoną przez Goerge Eastman Museum. To fantastyczna podróż przez najważniejsze techniki i odkrycia, które zrewolucjonizowały to medium.
0
Tadeusz Rolke: „Sztuka nie polega na pokazywaniu piękna”
13 Sie 2018
Od czwartku, w warszawskiej galerii Le Guern można oglądać najnowszy projekt Tadeusza Rolke, jednego z mistrzów polskiej fotografii. W dniu wernisażu rozmawialiśmy z autorem o powstawaniu najnowszej serii.
0
Karen Miranda Rivadeneira odtwarza swoje dzieciństwo. "Pomysł ten zrodził się z rozmyślań o pamięci i jej niedoskonałości”
7 Sie 2018
“Uświadomiłam sobie, że brakuje mi wiedzy o mnie samej. Rozmyślając o pamięci i jej wadliwości, postanowiłam odkopać osobiste mity i rodzinne historie” - opowiada nam o swoim projekcie amerykańska fotograf.
0
Marcin Walko jako jedyny Polak dokumentował upamiętnienie ofiar masakry w Srebrenicy. Zobaczcie zdjęcia z projektu “Parcela M11”
3 Sie 2018
W lipcu 1995 roku serbskie oddziały paramilitarne w okolicach Srebrenicy wymordowały kilka tysięcy Muzułmanów. Co roku drogą, którą wówczas próbowały ratować się ofiary odbywa się symboliczna pielgrzymka. W tym roku, jako jedyny Polak miał okazję dokumentować ją Marcin Walko.
1