Henrik Spohler “The Third Day” - recenzja

W publikacji “The Third Day” Henrika Spohlera znajdziecie utrzymane w żywych, nasyconych barwach krajobrazy pokazujące współczesny obraz rolnictwa.
Skomentuj Kopiuj link
Posłuchaj
00:00
Tomato trusses in Middenmeer, the Netherlands (c) Henrik Spohler, dzięki uprzejmości Hatje Cantz Preparing the soil near Santa Maria, USA (c) Henrik Spohler, dzięki uprzejmości Hatje Cantz Cultivation and measurement of corn plants, German research institute (c) Henrik Spohler, dzięki uprzejmości Hatje Cantz

Zdjęcia do książki Henrika Spohlera powstawały m.in. w Hiszpanii, Holandii i Stanach Zjednoczonych. Przedstawiają współczesne tereny rolnicze, które pod każdą szerokością geograficzną wyglądają podobnie. Niekończące się zagony cukinii, ciągnące się po horyzont grządki truskawek i pomidorów. Skomplikowane systemy nawadniania i ochrony roślin. Oglądając zdjęcia z książki The Third Day wrażenie robi na nas skala współczesnych upraw rolniczych, które prawie w niczym nie przypominają tradycyjnego rolnictwa, którego obrazami karmią nas media.

Krajobrazy przypominają scenerię rodem z filmów science-fiction. Żywe, miejscami fluoroscencyjne barwy kojarzą się nam bardziej z naukowymi doświadczeniami, niż z tradycyjnym rolnictwem. W precyzyjnie zakomponowanych, geometrycznych fotografiach nie ma miejsca na przypadek. Panuje na nich ład i porządek. Prace Spohlera są tak idealne, że aż wyglądają nienaturalnie. Doskonałość techniczna została osiągnięta dzięki najnowocześniejszej technice cyfrowej.

W ogromnych szklarniach, halach sztucznie regulowana jest temperatura, ilość światła i wilgotność. Owoce i warzywa nie są wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, tylko przykryte foliami, płótnami. Nie jest to naturalny rytm wzrostu roślin, jednak zwiększa on wydajność. Hodowla warzyw odbywa się też w laboratoriach, gdzie prowadzone są badania nad genetycznymi mutacjami roślin, które w przyszłości jeszcze bardziej usprawnią uprawy. Standaryzacja i ujednolicenie produkcji pozwalają uzyskać obfitsze plony, co zgodnie z rachunkiem ekonomicznym przekłada się na większe zyski.

Sens tego rodzaju zmian w rolnictwie trudno podważyć. W żadnym momencie historii nie produkowaliśmy takiej ilości żywności, jak dzieje się to obecnie. Jedzenia jest więcej, niż potrzeba go do wyżywienia całej planety. Teoretycznie powinno to oznaczać koniec walki z głodem. W praktyce mamy jednak do czynienia z nierównym rozdziałem dóbr. Oznacza to, że nadal wiele ludzi żyje w skrajnej nędzy, podczas gdy w świecie zachodnim olbrzymie ilości jedzenia marnują się. Warto o tym pamiętać, kiedy następnym razem będziemy wyrzucać do kosza wyglądające na lekko nieświeże warzywo.

Henrik Spohler The Third Day

Twarda oprawa
Format: 30x26 cm
96 stron, 55 zdjęć
Hatje Cantz 2013

Komentarze
Przeczytaj także
Zobacz więcej z tagiem: Hatje Cantz
logo logo
Magazyny
Zamów