Sensacyjne doniesienia amerykańskich naukowców

Autor: Marcin Grabowiecki

1 Kwiecień 2011
Artykuł na: 2-3 minuty
Amerykańcy naukowcy z Instytutu Żywienia Uniwersytetu w Santa Fe odkryli, że sposób w jaki się odżywiamy ma wpływ na nasze zdjęcia. Prima Aprilis!

Prima Aprilis!

Chyba każdy z nas przeczuwał, że nie wszyscy dysponujemy takimi samymi zdolnościami fotograficznymi. Jedni z nas robią zdjęcia mocniejsze inni bardziej stonowane. Niektórzy twierdzili, że kobiety tworzą bardziej zmysłowe zdjęcia niż mężczyźni. Podobno inaczej fotografują Europejczycy i Azjaci. Niczym jednak są te domysły wobec sensacyjnego odkrycia amerykańskich naukowców. Grupa dziesięciu pracowników naukowych z Instytutu Żywienia Uniwersytetu w Santa Fe badała wpływ diety na zdolności fotograficzne. W badaniu wzięła udział reprezentatywna grupa 1000 fotografów (zarówno amatorów jak i profesjonalistów).

Co odkryli badacze pracujący pod przewodnictwem doktora Rogersa? Na to jak wyglądają nasze zdjęcia ma wpływ ilość mięsa, którą spożywamy. Badani, którzy w trakcie eksperymentu jedli dużo czerwonego mięsa wykonywali fotografie z większą przewagą agresywnych barw. W twórczości zdeklarowanych wegetarian dominowały stonowane kolory z zielenią na czele. Odżywiający się regularnie robili dynamiczne zdjęcia o optymistycznym charakterze a mizeroty omijające niektóre posiłki - statyczne ujęcia, z których emanował specyficzny smutek i nostalgia.

To nie koniec sensacyjnych doniesień. Osoby pijące dwie kawy dziennie wykazywały się dużo większym refleksem w trakcie fotografowania dynamicznych scen ulicznych, niż ci którzy pili wyłącznie soki i wodę. Ludzie spożywający słodycze wybierali dużo częściej motywy uważane powszechnie za "słodkie" (małe dzieci, cukierkowe krajobrazy). U osób stosujących dużo pikantnych przypraw prędzej czy później na zdjęciach zauważano dominacje koloru czerwonego.

Badano również wpływ alkoholu na zdolność ostrzenia. Co ciekawe - najostrzejszych zdjęć wcale nie robili trzeźwi, ale ci, którzy spożyli niewielką ilość alkoholu (50-100 gram czystego alkoholu lub ekwiwalent). Niestety zdolność do korzystania z ręcznego nastawiania ostrości drastycznie spadała po przekroczeniu tej ilości.

Odkrycia Amerykanów z pewnością rzucą nowe światło na fotografię amatorską i pozwolą ponownie zinterpretować dokonania wybitnych twórców posługujących się aparatem do wyrażenia siebie

Skopiuj link
Komentarze
Więcej w kategorii: Branża
Rusza głosowanie na zdjęcie XX-lecia konkursu Grand Press Photo
Rusza głosowanie na zdjęcie XX-lecia konkursu Grand Press Photo
Trwa XX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Reporterskiej – Grand Press Photo. Z okazji jubileuszu internauci mogą wskazać Zdjęcie XX-lecia. Głosować można do 10 maja br.
6
Focus Nordic przejmuje wyłączną dystrybucję Ilford Photo
Focus Nordic przejmuje wyłączną dystrybucję Ilford Photo
Materiały światłoczułe kultowej marki Ilford mają nowego dystrybutora. Od teraz wyłącznym przedstawicielem firmy na polskim rynku zostaje Focus Nordic.
6
Nowy salon CEWE Fotojoker w Bydgoszczy - promocje z okazji otwarcia
Nowy salon CEWE Fotojoker w Bydgoszczy - promocje z okazji otwarcia
CEWE Fotojoker, renomowana marka branży fotograficznej, otworzyła nowy salon w Galerii Zielone Arkady, w sercu Bydgoszczy. Z tej okazji, na klientów czeka wiele atrakcji i specjalnie...
8
Powiązane artykuły