"Czeska Fotografia XX wieku" - korespondencja z Pragi
0
Miesiąc Fotografii w Bratysławie 2004
17 listopad 2004
Jak co roku w listopadzie w Bratysławie odbywa się najstarszy w Europie Środkowo-Wschodniej festiwal fotografii. Tegoroczna, 14. edycja Miesiąca to ponad 30 wystaw indywidualnych i zbiorowych, warsztaty, prelekcje oraz przegląd Porfolio Review. Prezentujemy obszerną relację z tego wydarzenia.
0
"Gry z portretem" Krzysztofa Gierałtowskiego - recenzja
16 październik 2004
"Gry z portretem" Krzysztofa Gierałtowskiego to wydana nakładem autora książka poświęcona znakomitemu portreciście, w której nie znajdziemy ani jednego zdjęcia. Zobaczmy, czy taka fotograficzna głodówka wyszła jej na dobre.
0
"Encyklopedia fotografii cyfrowej" Tima Daly
6 lipiec 2004
Od niedawna można kupić w księgarniach kolejną pozycję dla amatorów fotografii cyfrowej - firmowaną przez magazyn "Focus" "Encyklopedię fotografii cyfrowej" napisaną przez Tima Daly. Starannie wydana, niemal trzystustronicowa książka nie ma co prawda formy encyklopedycznej, jak sugerowałby tytuł, ale zawiera mnóstwo przydatnych informacji zarówno dla początkujących, jak i nieco bardziej zaawansowanych miłośników cyfry.
0
World Press Photo 2004 w Warszawie - relacja
15 czerwiec 2004
W Warszawie rozpoczęła się wystawa fotografii nagrodzonych w konkursie World Press Photo 2004. Fotograficzny zapis wydarzeń ubiegłego roku zdominowany został przez zdjęcia z najbardziej gorących konfliktów, ale znalazło się także miejsce na ciekawe reportaże, których nie znajdziemy na pierwszych stronach gazet.
0
Konopka i Dziworski na Festiwalu w Łodzi
28 maj 2004
Zakończony w minioną niedzielę III Międzynarodowy Festiwal Fotografii w Łodzi obfitował w wystawy. W mieszczącej się w Łódzkim Domu Kultury Galerii FF obejrzeliśmy między innymi obszerne ekspozycje prac Bogdana Konopki ("Jesień w Pekinie") i Bogdana Dziworskiego ("1/250 sek."). Dwa jakże różne spojrzenia na fotografię, które mimo swej odmienności coś łączy.
0
Album Bogdana Konopki "De rerum natura"
6 maj 2004
Nakładem wrzesińskiego wydawnictwa Kropka ukazał się właśnie album Bogdana Konopki. Zatytułowany "De rerum natura" tomik ukazuje różne oblicza tego twórcy i z pewnością będzie gratką dla miłośników fotografii autora "Szarego Paryża".
0
"Tradycyjny i cyfrowy Pentax System" Pawła M. Kazimierczaka
20 kwiecień 2004
Na rynek trafiła właśnie kolejna publikacja ze znanej serii Foto Kuriera, w której prezentowane są systemy małoobrazkowe (ale nie tylko) najważniejszych producentów. Tym razem trafiło na firmę Pentax i jej fotograficzne propozycje. Napisana przez Pawła M. Kazimierczaka, bogato ilustrowana książka "Tradycyjny i cyfrowy Pentax System" ma 164 strony i kosztuje ok. 30 zł. Zapraszamy do przeczytania naszej recenzji.
0
"Dziewczyny z granicy snu" Tadeusza Wijata
3 kwiecień 2004
Nakładem Łódzkiego Towarzystwa Fotograficznego ukazał się niedawno album Tadeusza Wijata "Dziewczyny z granicy snu". Obszerna retrospektywa dorobku artysty to zbiór czarno-białych aktów.
0
"Mały atlas mojego miasta" Myszkiewicza i Zjeżdżałki
0